Mana ziemeļblāzmu vēsture
Vairāk vai mazāk veiksmīgās ziemeļblāzmu foto medības

Sen atpakaļ, tajā laikā aktīvajā vietnē Fotoblog.lv, dabas fotogrāfs Jānis Šatrovskis ielika bildi ar ziemeļblāzmu. Es biju ļoti pārsteigts, ka šīs ziemeļu gaismiņas var ne tikai nobildēt, bet pat redzēt mūsu platuma grādos. Tajā brīdī es sapratu, ka ir jāsāk meklēt informācija kad un kā viņas redzēt un tas būs tikai laika jautājums līdz man arī būs kāda bilde ar tām. 


Zemāk ar nelieliem paskaidrojumiem manuprāt pa labākajai bildei no katras pieredzētās reizes.

1st-one

Mana pirmā! Diemžēl, šis bija negadījums nevis apzinātas medības un šī reize nav sevišķi iespiedusies atmiņās. Kārtējos Alūksnes pilsētas svētkos centos nobildēt sveču laternas kas tika laistas pāri ezeram. TIkai nākošajā dienā apskatot bildes no tā vakara secināju, ka redzama arī ziemeļblāzma.

2nd-one

Mana otrā (pirmā īstā reize). Šī nakts gan iespiedusies atmiņā pamatīgi, jo vēlā vakarā ieejot SpaceWeather.com es pamanīju, ka KP indekss ir 9 un sapratu, ka šī ir tā reize, ir jādodas medīt! Drebošām rokām zvans labākajam draugam un pēc pāris minūtēm jau esam ceļā. Debesis vienā brīdī bija tik sarkanas, ka pat zeme iekrāsojās sārta. Fantastiska reize, kas uzsita pamatīgu apetīti.

3rd-one

Trešā reize. Šis nebija negaidīti, lielākā cerība bija redzēt un nobildēt PanSTARRS komētu, taču vienā brīdī jau gatavojoties braukt no Ainažiem atpakaļ uz Rīgu pēkšņi bildē pamanīju ko zaļganu. Sapratām, ka ir jāpaliek un jāskatās, kas notiks tālāk un tā bija pareiza izvēle, jo vienā mirklī debesis kļuva rozā, kopā ar atblāzmu no saulrieta lielisks skats. Ārā gan bija krietni mīnusi, taču sirdi sildīja aizraujošais skats + nākošajā dienā šķirojot bildes pamanīju, ka komēta tomēr arī ietrāpijusies.

4th-one

Ceturtā reize. Pagājuši akurāt 2 gadi kopš iepriekšējās reizes un sēžot darbā izdomāju pārbaudīt veco labo spaceweather un opā - KP9! Tajā brīdī par darbu piemirsās un sapratu, ka jānolauž vēl kādas četras stundas un jādodas ārpus Rīgas. Visi draugi apziņoti un sākas lielās medības. Tajā vakarā pārsteidzoši labs bariņš savācāmies un sanāca pat kopbilde.

5th-one

Nu jau piektā pieredzētā reize. Pagājuši veseli septiņi mokoši gadi, aktivizējas novērojumu vēsturē 25. Saules cikls un skaidrs, ka būs daži interesanti gadi ziemeļblāzmu novērošanai tepat Latvijā. Šī nebija nekas ar acīm pārāk baudāms, taču tāpat prieks redzēt šo veco draudzeni vismaz bildēs.

6th-one

Nepilnu pusgadu vēlāk jau sestā pieredzētā reize. Atvadoties no čoma svētdienas vakarā pamanu, ka debesīs dīvaina gaismiņa, uzreiz telefons laukā, kamera ieslēgta un protams - IR! Žēl, ka tikai telefonbildes, bet laikam jau labāk kā nekas..

7th-one
Septītā reize un diezgan liela vilšanās. Pēc NOAA prognozes šajā naktī vajadzēja ierasties Saules izvirdumam un būt krāšņām ziemeļblāzmām, taču tas nenotika un bildēs tālu pie apvāršņa bija redzamas ļoti blāvas krāsiņas.
8th-one
Astotā reize un patīkams 2023. gada ziemeļblāzmu sezonas sākums. Aurora redzama ar aci, izskatīga bildēs un pēc tam, kad maksimums jau bija norimis pludmalē parādījās arī diezgan daudz cilvēku, kuri aktīvi neseko līdzi, taču saņem aktuālo informāciju no Whatsapp čatiem un Ziemeļblāzmas mednieku grupas Facebook.
9th-one
Kopumā 9. reize, diezgan negaidīta un tādēļ atradāmies ļoti nepiemērotā vietā - Lidmašīnu vērotava Lidostas Rīga dienvidu daļā. Tieši ziemeļblāzmas virzienā milzīgs gaismas piesārņojums un ar aci ļoti grūti ko redzēt par spīti augstajam KP indeksam. Kas interesanti šajā vakarā bija 2 punkti ar ziemeļblāzmu tālu dienvidu virzienā, kurus dažiem fotogrāfiem pat no Polijas vidienes izdevās fiksēt.
10th-one

Apaļā 10. reize. Tāda improvizēta pamēģināšana - sanāks vai nē. Ar aci neko sevišķu nevarēja redzēt, taču izdevās pāris skaistas bildes.

11th-one
Ilgi nebija jāgaida un kopumā 11. reize. Iespaidīgs piedzīvojums jo zaļa strīpiņa diezgan augstu virs horizonta bija redzama jau īsi pēc saulrieta. Spēcīgākajā brīdī pacēlu acis no kameras un izspruka skaļš wow jo ziemeļblāzmas struktūra un kustība bija diezgan labi redzama ar aci. Tajā brīdī sapratu, ka sociālie tīkli ir izdarījuši savu darbu, jo aiz muguras ieradās arvien vairāk un vairāk skatītāju.

Cerams, ka līdz šī Saules cikla maksimumam kaut kad 2024. gada beigās/2025. gadā būs daudz negulētu nakšu un iespaidīgu gaismas šovu!
Recent Comments